středa 18. června 2014

Česnekové výhonky

Při pěstování česneku se v průběhu jeho růstu odštipují vyrůstající pacibulky. My jim doma říkáme česnekové výhonky. Hodně zahrádkářů tyto výhonky vyhodí na kompost, protože netuší jakou dobrotu v sobě tyto zelené šlahouny skrývají. U nás se z nich dělávala omáčka, která se podobně jako koprovka podávala s vejci nebo vařeným hovězím masem.
Výhonky jsem viděla i na farmářských trzích takže pokud zrovna česnek nepěstujete, zkuste si je někdy koupit.
Výhonky se hodí nejen  na zmíněnou omáčku, ale mám dalších pár tipů co s nimi. 




Omáčka z česnekových výhonků

20 dkg česnekových výhonků nakrájených na 2cm kousky
lžíce másla
lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1/4 litru plnotučného mléka (pokud podáváte s hovězím)
1/2 litru mléka (pokud podáváte s vejcem + kostka zeleninového bujónu bez glutamátu)
1/4 litru silného vývaru (pokud podáváte s hovězím)
kelímek smetany 
lžička hruškového (nebo jablečného) octu
lžička cukru
sůl, pepř

příloha: vařené brambory a vařené vejce nebo plátek vařeného hovězího masa)

V rendlíku si rozpustíme máslo a trošku na něm opečeme nadrobno nasekaný stroužek česneku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přilijeme mléko, vývar, prošleháme metličkou a 10 minut povaříme. Přidáme česnekové výhonky a provaříme ještě 5 minut.



Po 5 minutách přidáme smetanu, ocet, cukr a dochutíme solí a pepřem. 



Podáváme s vařenými bramborami (nejlépe novými) a vařeným vejcem nebo plátkem vařeného hovězího.



Vaječina s výhonky 

4 vejce 
1 cibule
hrst česnekových výhonků nakrájených na 2 cm
půl lžíce másla
sůl a pepř

Rozpustíme si máslo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovata. Přidáme česnekové výhonky a dusíme je do změknutí (cca 3-5 minut). Přidáme vajíčka a vše rozmícháme, osolíme opepříme a mícháme do ztuhnutí vajec (do konzistence jakou máte rádi). Podáváme s čerstvým pečivem


Výhonky jako příloha ke steakům

Jistě znáte přílohu ke steakům v podobě zelených lusků zabalených v sušené šunce nebo slanině. Zkuste místo lusků použít česnekové výhonky! Lusky nakrájíme na cca 5-7 cm kousky, zabalíme je do slaniny nebo sušené šunky a opékáme na sucho v grilovací pánvi nebo na grilu. Podobnou přílohu jen v nekompaktním provedením získáme když dáme opéct nakrájenou slaninu na kostičky, přidáme nasekanou cibuli a výhonky nakrájené na cca 1cm kousky. Na konci ještě popepříme a  případně přisolíme.

Do woku

Výhonky se skvěle hodí do směsí připravovaných ve wok pánvi. Zkuste je někdy přidat. Jednoduchý recept: na woku si rozehřejeme arašídový olej, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli, mrkev, celer, houby (šitake, jidášovo ucho nebo žampiony, česnekové výhonky. Krátce osmahněte a přendejte do misky. Na pánev dejte znovu olej, kuřecí maso nakrájené na menší kousky (nebo tofu), okořeňte je směsí ze lžičky kari (thajského typu), 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky římského kmínu drceného, 1/2 lžičky cayenského pepře a osmahněte. Přidejte lžíci sojové omáčky a lžíci tamarindové pasty, promíchejte přidejte zpět zeleninu a společně prohřejte. Podávejte s jasmínovou ráží posypané čerstvým koriandrem.

Do mražáku

Výhonky lze lehce zamrazit a přidávat je v zimě do polévek nebo právě do zmíněných receptůa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!