úterý 11. února 2014

Menu ke svatému Valentýnu

Máme tady svátek sv.Valentýna. Vím, že hodně lidí tento svátek nemá rádo, lkají že je to amerikanismus a že u nás tento svátek nemá tradici a že vznikl díky obchodníkům, kteří potřebovali zaplnit prázdné místo mezi vánoci a velikonoci a že....

Je spousta důvodů proč tento svátek nemít rád, ale je také jeden velký důvod, proč ho rád mít. A tím důvodem je láska. Nechci znít moc pateticky, ale vím, že budu :) Nevidím ale nic špatného na tom, oslavit to nejhezčí,  co člověk může dát a dostávat. Proč tomu nevěnovat pozornost, když může mít svůj svátek kde co. Hodně lidí říká, že nepotřebují žádný určený den na to, aby potěšili svou polovičku. Já také na to svátek nepotřebuji, ale ráda si na Valentýna najdu čas a společně se svým milým, strávím hezký pár společných chvil. Nekupujeme si žádné drahé dárky, ani si neprojevujeme náklonost jinak než kdykoli jindy, jen si vždycky na tento den uděláme něčím radost. A to je moc fajn. K jedné z těchto maličkostí patří i dobrá večeře a tady je pozvánka na ni. Nechejte se inspirovat a zkuste třeba něco podobného připravit pro svého partnera, určitě ho to potěší, i v případě, že není fanouškem tohoto svátku.




Na Valentýna si dopřejte dobroty, které máte oba rádi. Já například miluji lososový tatarák a můj milý krevety. Udělala jsem proto tyto dvě jídla jako předkrmy, studený a teplý.
Jako hlavní chod jsem zvolila kuřecí kari, které v této variantě neobsahuje kokosové mléko, ale za to vás určitě rozehřeje zevnitř. V receptu uvádím 2 čili papričky, já používám své vlastní, které jsou hodně pálivé (cca 30 000 SHU - např. kalsická feferonka má asi 100-500 SHU nebo Jalapeno mají cca 5 000 SHU). Takže zvažte, jak máte rádi ostré. Pro nás to bylo v tomto množství tak akorát. Takže pokud ostré můžete a nemáte tak pálivé papričky, dejte jich tam klidně více a včetně semen.




Lososový tatarák


recept na tuto dobrotu jsem už psala v jednom z předchozích článků, můžete ho tedy najít zde

Tygří krevety na růžovém vínu



ingredience na krevety




Budete potřebovat:

cca 20 ks krevet
2 stroužky česneku
šťávu ze 1/4 citrónu
lžíci másla
1,5 dcl růžového vína (nebo sektu)
sůl 













Krevety sloupněte (nechejte poslední článek krunýře), odstraňte střívko a hlavy(ty využijte někdy jindy na rybí vývar). V pánvi rozpusťte máslo a přidejte česnek nasekaný na malé kousky. Lehce ho osmahněte a ještě před tím, než začne zlátnout přidejte krevety a osolte je. Krevety opékejte z jedné strany a jakmile budou růžové tak je obraťte. Opět opékejte dorůžova. Trvá to přibližně 3-7 minut podle velikosti. Jde to velmi rychle, takže si dávejte pozor, aby jste je nepřepekli. Jakmile jsou tedy růžové, zakápněte citrónem a vlijte do pánve víno a nechte mírně odpařit. Bude to trvat tak minutu. Ihned podávejte.

hotové krevety 



Kuřecí madrás s plackami papad



ingredience na mandrás

Budete potřebovat:
2 kuřecí prsa
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibuli
2 cm zázvoru
2 stroužky česneku
plechovku rajčat
300 ml vody
koření: 1 pl garam masala, 2 čili papričky, 1 pl drceného římského kmínu, 1/2 pl koriandru, 1 pl drceného kmínu, 1 lžička kajenského pepře, 5 curry lístků
šťáva z cca 1/2 citrónu
sůl, pepř











Nakrájejte kuřecí maso na kostky, osolte ho, opepřete a dejte stranou.


nakrájené maso osolené a opepřené

Nakrájejte si cibuli, česnek, zázvor a čili papričky nadrobno. V hrnci, ve kterém budete pokrm dusit, rozpalte olej a dejte do něj cibuli, kterou smažte dosklovata.  Přidejte čili papričky, zázvor a česnek a opět je opékejte cca 2 minuty. Přidejte oba kmíny, koriandr, kajenský pepř, curry lístky a vše chvilku opékejte, bude to asi 1 minuta. Přidejte maso a společně s kořením jej opečte, tak aby se zatáhlo.

maso při opékání

Po opečení masa dejte do hrnce vodu a rajčata a přiveďte vše k varu a hrnec přiklopte. Snižte plamen na minimum a nechejte probublávat cca 30 minut. 

mandrás před dušením

Kontrolujte, jestli je v hrnci dost tekutiny a případně přilijte vodu. Po 30 minutách přisypte koření garam masala a citrónovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s plackami papad


Placky papad koupíte v obchodech s indickými potravinami. Připravují se tak, že si rozehřejete v pánvi olej a placky do něho na cca 2 sekundy vložíte. Velice rychle se spálí, takže musíte být fakt rychlí.


Mandrás pak podávejte na míse a nabírejte ho pomocí placek.


Pomerančová pěna








Budete potřebovat:
velký pomeranč
mascarpone
lžíci medu








Z pomeranče odkrájejte kůru tak, aby byla odkryta dužina a vyfiletujte ho.


Filety si dejte do misky a to co vám z pomeranče zbylo ještě do misky pořádně vymačkejte.



Do mixéru dejte filety i se šťávou z pomeranče, kterou jste ještě vymačkaly z jeho zbytku. Nechejte si 2 filety stranou na podávání. Přidejte med a mascarpone a vše rozmixujte. Pokud máte rádi více sladké, můžete dát medu 2 lžíce. Do poháru dejte krém a ozdobte ho plátkem pomeranče. před podáváním nechejte dobře vychladit.


1 komentář:

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!